Alçı & AlçıPan

Alçı Nedir?

Alçı taşı dünyanın varoluÅŸundan bu yana bulunan düÅŸük yoÄŸunlukta bir taÅŸtır. Ä°ÅŸlendikten sonra çok çeÅŸitli kullanımı olan taÅŸ, bugün dünyanın birçok ülkesinde ev ve iÅŸyerlerinin duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yanmazlığı ve dayanıklılığı ile tüm dünyada bina ve yangın sigortası otoriteleri tarafından kabul görmektedir. Ä°nsan yaÅŸamı için toksik olmayan alçı taşı, bitki ve hayvan yaÅŸamını ise destekleyici nitelikte olduÄŸundan iç mekan yapı malzemelerinin temel taşıdır.

Alçı taşı (jips) doÄŸal olarak oluÅŸan ve iki mol su içeren bir Kalsiyum Sülfat mineralidir. BileÅŸiminde iki molekül kristal su bulunan jipsin (CaSO4 2H2O), yarım molekül su kalcak ÅŸekilde, ısı verilerek uçurulması ve öÄŸütülmesi ile elde edilen, suyla karıştırılınca tekrar katılaÅŸarak baÄŸlayıcılık özelliÄŸi taşıyan bir yapı malzemesidir.

Alçının Sahip OlduÄŸu Özellikler

  • Yanmazlık
  • Isı Yalıtımı
  • Ses Yalıtımı
  • Hafiflik
  • Ä°ÅŸleme ve onarım kolaylığı
  • Kolay ÅŸekil alma,kolay montaj
  • Bakteri üretmeme
  • Rutubet dengeleme
  • Yüzeye nefes aldırma
  • Yangın önleme
  • Her türlü yapıya uygunluk

Alçının kullanıldığı yerler

Kalkınmış ülkelerin tüketimleri incelendiÄŸinde alçının inÅŸaat sektöründeki önemi gün geçtikçe önemini daha fazla kazanmaktadır.

Günümüzde alçı taşı kullanımında, genel toplamın % 5Â’ i zirai amaçlı, %10-15 kadarı ise endüstriyel kullanım olarak adlandırılabilecek uygulamalarda tüketilmektedir. Geri kalan alçı taşının tamamı inÅŸaat sektöründe kullanılan alçı türlerinin imalatında tüketilir.

Bu gün inÅŸaat sektöründe kullanılan sıva alçısı, kartonpiyer alçısı, saten perdah alçısı ve makine sıva alçısı gibi toz alçı ürünleri kullanım miktarları gün geçtikçe artmaktadır. Bunun yanı sıra alçı ile hazır bina bölme duvarları, panolar, blok kriÅŸ ve tavanlar yapımında kullanılmaktadır

Alçının Faydaları nelerdir?

  • Kapalı bir hacimde bulunan su buharı, hacmi çevreleyen dış yapı elemanlarının yüzeylerine temas ettiÄŸinde soÄŸuÅŸarak yoÄŸuÅŸur ve yapı elemanlarının ıslanmasına dolayısıyla da elemanın yüzeyinde su lekelerine ve çiçeklenmelere neden olur. Alçı ise ısı iletkenliÄŸinin düÅŸük olması dolayısıyla yalnız yoÄŸuÅŸmayı geciktirmekle kalmaz, aynı zamanda boÅŸluklarında önemli bir oranda ortam nemini ve kondansasyon suyunu absorbe edip, iç hacimde bağıl nemin azalmasını saÄŸlayarak yoÄŸuÅŸmayı azaltır. Buna ek olarak nem azaldığında alçı kendi bünyesindeki nemi ortama vererek ortamın yeterli derecede nemli kalmasını saÄŸlar ve bu suretle kaloriferli evlerde yaÅŸam koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesine katkıda bulunur
  • Geleneksel bir yapı malzemesi olan alçı, ısı yalıtımı ve diÄŸer olumlu özellikleri nedeniyle günümüzdeki yapıların duvar konstrüksiyonlarının estetik, konfor ve insan saÄŸlığı açısından standardını yükseltecek niteliktedir. Ä°nÅŸaat sektöründe, doÄŸadan kolayca elde edilip iÅŸlenebilen alçı malzeme kullanımının artması ile minimum enerji sarfiyatıyla yüksek performanslı ürün elde edilebilecek ve binalardaki ısı kaybı da azalacaktır.
  • Alçı malzeme doÄŸru olarak ve uygun yerlerde uygulandığında, mimariye çok geniÅŸ imkanlar tanıyan ve yüzyıllarca bozulmadan kalan bir malzemedir. Ayrıca sanıldığının aksine alçı malzeme çimento ve kireç esaslı malzemelerden maliyet açısından daha ekonomiktir.

Alçıpan Nedir?

Alçıpan, ortası alçı, iki yüzü karton kaplı, seri olarak, standart veya özel boyutlarda ve belli normlarda üretilen düzgün yüzeyli plakalardır.

Alçıpan, dış duvarları bitmiÅŸ binaların içinde, yerden duvara kadar her alanda kullanılabilmektedir.

Alçıpan ile asma tavan, bölme duvar, kuru sıva ve kuru yer döÅŸemesi uygulamaları yapılmaktadır.

Neden Alçıpan?

  • Alçıpan' ın ph deÄŸeri insan vücuduyla aynıdır; bakteri üretmez.
  • Alçıpan yangına dayanıklıdır. Tek kaplama yapılarak oluÅŸturulan 7.5cm geniÅŸliÄŸindeki en basit Alçıpan duvar, yangına 30dk. dayanıklıdır
  • Alçıpan esnektir. Deprem sarsıntılarında esneyebilen yapısı sayesinde patlamaz ve yıkılmaz.
  • Alçıpan hafiftir, 1m boyaya hazır Alçıpan bölme duvar tuÄŸla duvardan 9 kat daha hafiftir. Bu depremden daha az etkilenmesi anlamına gelmektedir.
  • Alçıpan mükemmel ses ve ısı yalıtımı saÄŸlar, Alçıpan ile eviniz nefes alır. Alçıpan içerisinde bulunan su moleküllerini bulunduÄŸu ortamın nemi azaldığında ortama geri verir, ortamdaki nem fazlalaÅŸtığında kendi bünyesine hapseder, kısacası ortamın nemini dengeler.
  • Alçıpan Bölme Duvarlar yer kaybına yol açmaz; minimum 7.5 cm duvar kalınlığı ile düzgün bir duvar elde edersiniz.
  • Alçıpan ile oluÅŸturduÄŸunuz bir duvarı istediÄŸiniz zaman kolaylıkla demonte edebilir, böylece mekanınızı geniÅŸletebilir veya küçültebilirsiniz.
  • Hızlı ve kolay montaj sayesinde iÅŸçilikten ve zamandan tasarruf edersiniz

Alçıpan Sistemleri Aksesuar ve Profilleri

1- Askı Teli
2- Taşıyıcı Tel
3- Askı Şeridi
4- Çiftli Yay
5- Kelebek
6- Telli Yay
7- C Tipi Askı Maşası
8- Çapa Tipi Askı MaÅŸası
9- C Askı
10- TC Profil Bağlantı Elemanı Tip 1
11- TC Profil Bağlantı Elemanı Tip 2
12- Ekleme Parçası
13- Klips
14- Klips Kenetleme
15- Agraf
16- Askı Papucu
17- Somun-Pul-Vida
18- 8 lik TÄ°J
19- Borazan Vida
20- Borkof Vida
21- AÄŸaç Vidası
22- Dübel-Pul-Vida
23- Derz Bantı
24- Ä°ç KöÅŸe Bantı
25- Akustik Bant
26- Özel Ä°malat Profil Kesme Makası

Alçıpan Sistem Profilleri

1- Tavan U Profili
2- Tavan C Profili
3- Duvar U Profili
4- Duvar C Profili
5- Artform
6- L KöÅŸebent
7- Taşıyıcı Profil
8- Delikli KöÅŸebent




Etiketler :